MyTrueGrowth    Personal blogs & lifecoaching 
 

Mindcontrol

Het is maandag, de maandag na de kerstvakantie. Kinderen weer naar school, weer het normale ritme in, tijd om structuur te pakken. Ik ben blij, blij dat ik nu echt zonder afleidingen mijn nieuw voorgenomen structuur kan gaan toepassen. In mijn laatste blog was het me voor het eerst gelukt om op 06.00 uur op te staan, dat was dus op vrijdag in de vakantie. Eigenlijk was dat een soort oefenrondje en nu starten we echt!

In het weekend heb ik geen gekke dingen gedaan, wel netjes mijn 100 burpees gedaan elke dag, maar verder niet getraind of om op een bepaalde tijd opgestaan. Ik ga aankijken hoe ik dit het aankomend weekend ga doen, nadat ik als het goed is de hele week om 06.00 opgestaan ben. Wil ik dan die structuur doorzetten of laat ik in het weekend de teugels een beetje vieren en kies ik voor andere dingen die ik dan wil doen, zoals ijsbaden of heftigere workouts. Ik ga daar deze week even over nadenken. Oh trouwens gisteren nog wel 3 minuutjes "gezwommen" in onze lokale plas, het was koud, maar ben heel blij dat ik doorgezet heb. Deze week ook even kijken voor een nieuw ijsbad trouwens, alhoewel ik het echt veel prettiger vind om in het water van een plas te zwemmen, wordt het water over een paar maanden weer te warm om in de kunnen koud water plungen. Ik heb wel echt gemerkt hoe goed het plungen daadwerkelijk is, dus moet echt een paar keer week blijven doen.

Maar goed, hoe ging het vanochtend? Nou eigenlijk begon de voorbereiding al gisteravond. We aten rond 18.30 en na wat klusjes hebben we de kleine meid rond 20.00 uur naar bed gebracht. Daarna hebben we nog even op bank gechilled en hebben we nog een kopje thee en een paar koekjes gegeten. Het waren ook echt maar een paar, wat voor mij al een overwinning op zich is, omdat ik normaal gesproken zo 10 of 20 koekjes, aangevuld met nog andere troep naar binnen werk. We gingen rond 22.00 uur naar boven en ik sliep rond 22.30. Voor mij is ook dat winst, omdat ik normaal gesproken zeker een uur of anderhalf later ga slapen. Qua slaap lever ik dus niet veel in en ik pak (als ik dit volhoud) gewoon elke nacht tussen de 7 en 8 uur slaap, prima dus. Toen de wekker ging om 06.00 uur heb ik m gelijk uitgedrukt en toen begonnen de mindgames. Ik lag met mijn ogen half open en half dicht te strijden tussen toegeven aan mijn enorme behoefte om lekker warm nog even om te draaien en me te houden aan mijn voornemens. De ultieme mindgame is dat ik op dat moment totaal geen motivatie meer heb om op te staan. Het is lastig uit te leggen, maar op dat moment terwijl ik in mijn bed lig net nadat die wekker gegaan is, denk ik na over wat ik dan ga doen als ik opsta en waarom ik dat niet later kan doen. Het is echt zo ongelooflijk vies wat mijn hersenen op dat moment doen en als ik het nu zo opschrijf, realiseer ik me eigenlijk pas hoe mijn eigen mind me aan het manipuleren is. In het filmpje waar ik op dit moment elke dag mee begin, zegt Jocko Willink het ook; "you have control over your mind, you just have to assert it. Weakness doesn't get a vote, lazyness doesn't get a vote. You have to do the work". En dat is exact waar het over gaat; controle hebben over je mind. 

Leip eigenlijk dat de strijd die ik voer echt een interne is. Dat ik sterker moet zijn dan mijn eigen luie en zwakke gedachtes die serieus mijn hele leven lang al de overhand hebben gehad in alle keuzes die ik heb gemaakt. De gevolgen hiervan zijn gigantisch geweest als ik er over nadenk. Ik had het vermogen om een havo/vwo af te ronden, maar dat werd uiteindelijk mavo. Ik had het vermogen om een HBO af te ronden, maar dat werd uiteindelijk MEAO. En daardoor zijn mijn hersenen niet getriggerd om te ontwikkelen naar een hoger niveau oftewel ik heb mezelf dom gehouden. Nu is dom wellicht wat overdreven, laten we het erop houden dat ik op een algemeen denkniveau zit omdat ik mijn hersenen niet getraind heb. Het is gewoon een feit dat alles dat je traint beter wordt, dus ook je hersenen. Uiteindelijk heb ik mezelf in de praktijk redelijk ontwikkeld, maar de ware potentie heb ik er niet uitgehaald en dat is een van de hoofdredenen dat ik nu al ruim een half jaar thuis zit. Het is (bijna) grappig dat ik door het laten overwinnen van mijn luie en zwakke zelf op alle vlakken in mijn leven niet mijn ware potentie behaald heb. Dat is ook duidelijk zichtbaar op sportief en fysiek vlak en op relationeel vlak zie ik dus wel een ontwikkeling, omdat mijn mind hierin wel de nodige inzet heeft moeten doen. Ik heb 3 relaties gehad, waarvan er 2 best wel zwaar zijn geëindigd en ik daar een behoorlijke knauw van overhield. Om hieruit te komen, heb ik een mentale strijd moeten voeren en dat heeft ervoor gezorgd dat ik in deze relatie een stuk beter bezig ben. Ik heb me dus door inzet ontwikkeld, waardoor ik nu in staat ben een gezonde relatie te onderhouden. Oh en dont' get me wrong, ik maak serieus ook nog op dit vlak fouten. Niet alleen in mijn relatie met mijn partner, maar ook met mijn kids, vrienden en familie. Maar ik merk wel dat ik er beter in word. Niet alleen hoe ik met anderen om ga, maar ook hoe ik hen toe laat met mij om te gaan en in mijn keuze aan wie ik wel en niet mijn tijd besteed. 

Mindcontrol is het allerbelangrijkste dat er is als je het leven wil leiden ipv lijden. Wat het ook is dat je wil, wat je ook nastreeft, het kan alleen realiteit worden als je volledige mindcontrol hebt. En ik geloof dat mindcontrol te leren of te ontwikkelen is. Dat is ook bewezen, er zijn genoeg voorbeelden van succesvolle mensen die allemaal als boodschap hebben dat je hard moet werken en dus mindcontrol moet hebben. Neuro linguistic programming (NLP) is hier natuurlijk een bekende studie van en misschien wordt het tijd dat ik me hier wat meer in ga verdiepen. Vandaag maar eens kijken of ik hier wat leesvoer voor kan scoren. Leesvoer voor het slapen vind ik heerlijk, maar zelf blijf ik toch lekkerst gaan op motivational speakers zoals Eric Thomas die gewoon op een harde, rauwe en duidelijke manier de boodschap overbrengen. Tenminste, in deze fase van mijn leven doet dit me goed, we zien uiteindelijk wel waar we naar toe ontwikkelen.

Terug naar vandaag. Uiteindelijk na een mentale strijd van 10 minuten mijn bed uitgestapt, joggingbroek aangetrokken, sokken, schoenen en een trui meegenomen naar beneden en daar alles aangedaan. Even een klein slokje water genomen voor de grafsmaak in mijn mond, daarna jas en muts aangedaan, airpods ingedaan en mijn motivatiefilmpje opgezet. Binnen 3 minuten voelde ik mijn motivatie komen en was ik blij dat ik de strijd in bed had gewonnen. Ik wandelde in redelijk tempo ongeveer 1k door, terwijl ik me bedacht hoe ik mijn burpees moest gaan doen. Ik besloot op de terugweg bij elk bankje 10 burpees te doen, ongeveer 1 minuut rust dus tussendoor. Bij de eerste burpee voelde ik alles kraken, maar ik merkte dat ik bij de 3e en 4e burpee al warmer en soepeler werd, het ging dus wel. Na het 4e bankje waren er geen bankjes meer en dus besloot ik om de 6 lantaarnpalen de burpees te doen. Ik kwam goed uit en kon de laatste 10 burpees in mijn voortuin afmaken. Eenmaal binnen was ik trots op mezelf en voldaan. Datgene waar ik het meeste tegen op keek, had ik voor 07.00 uur in de ochtend al gedaan. Gelijk even mijn gembershotje met een schepje creatine erin genomen en een kop thee ingeschonken. Mijn laptop erbij gepakt, mijn mail gecheckt en bijgewerkt en daarna de financiën bijgewerkt. Dat laatste is iets waar ik later nog wel een keer op terug wil komen, aangezien dit ook een interessant mindsetkwestie is geworden sinds ik thuis ben komen te zitten en niet meer verdien wat ik verdiende.

Om 07.30 gaan douchen en aankleden, die kleine meid zat inmiddels al aan haar boterham beneden, want dat had mijn vrouw (die rond 06.15 uur was opgestaan in navolging op mijn nieuwe structuur) al gedaan. Om 08.00 uur even rustig een kop thee gedronken en om 08.15 met de fiets naar school vertrokken. Kleine meid naar school gebracht en rond 08.45 weer terug en mijn laptop opengeklapt om te starten met deze blog. Hoe ziet de rest van mijn dag eruit? Ik ga na het schrijven de was vouwen en daarna even een goede lunch maken. Na de lunch even een rondje lopen met mijn vrouw en de middag gebruiken om verder te gaan met de webshop van Dennis. Vervolgens om 16.00 uur trainen bij crossfit, daarna die kleine meid ophalen bij de BSO en daarna koken en eten. Vanavond rustig aan en op tijd naar bed, want morgen gaat de wekker weer op 06.00 uur. Ik denk trouwens dat het goed is dat ik mijn wekker om 05.50 zet, zodat ik even 10 minuten rustig aan kan doen en echt om 06.00 uur de deur uit ben. Geef me net even nog een beter gevoel. 

Einde.